top of page
  • Фото автораДаценко Iрина

Креативність крізь призму наукового дослідження


У науковій літературі термін «креативність» вперше з’явився завдяки працям американського психолога Дж. Гілфорда в 60-х роках ХХ ст. і до сьогодні не існує єдиного тлумачення даного поняття. У підходах дослідників щодо розуміння та тлумачення поняття креативності можна виділити декілька напрямів.

Представники психоаналітичної торії (З. Фройд та ін.) досліджували креативність як процес, розглядаючи його стадії, рівні, типи та причини зумовленості.

Дж. Гілфорд та П. Торренс розглядали креативність як інтелектуальну здібність у поєднанні з якостями особистості. Дж. Гілфорд запропонував кубоподібну модель структури інтелекту, що орієнтована на визначення здатності індивіда до творчості.

Теоретики виділяють наступні критерії креативності:

  • Продуктивність – здатність виробляти велику кількість ідей за короткий проміжок часу.

  • Гнучкість – здатність інтегрувати знання з різних сфер, галузей і власного досвіду.

  • Оригінальність – здатність виробляти незвичайні відповіді.

  • Перетворення – здатність удосконалювати об’єкт, додаючи певні деталі, уміння побачити в об'єкті нові ознаки, знайти нове використання.

Серед вітчизняних науковців проблему креативності досліджували Богоявленська Д.Б., Зазимко О.В., Мілославський І.І., Моляко В.О., Пономарьова Я.А., Семенова Р.О., Яковлева О.Л. та ін.

Існує безліч визначень поняття креативності. Сучасні парадигма освіти характеризується відходом від машинального перекладу терміну з англійської, що трактується як поняття синонімічне творчості. На думку І. Мілославського, терміном «креативний» позначається творчість, що «не тільки висуває ідеї, але й доводить їх до конкретного практичного результату. А слово «творчий» залишається зі своїм вихідним значенням, що не розрізняє діяльність результативну й, навпаки, не результативну» .

У Національній стратегій розвитку освіти в Україні на період до 2021 року пріоритетним напрямом роботи педагога є розвиток творчих здібностей школярів. Серед одних із завдань середньої освіти «Перебудова навчально-виховного процесу на засадах розвивальної педагогіки, спрямованості на раннє виявлення та найбільш повне розкриття потенціалу (здібностей) у дітей, з урахуванням їх вікових та психологічних особливостей». 2013 рік Указом Президента України оголошений роком Творчості.



1 просмотр0 комментариев
bottom of page