top of page
  • Фото автораДаценко Iрина

Трохи про темперамент


Багато хто з вас читав, звичайно, відомий роман Дюма «Три мушкетери». Згадайте його головних героїв. Усі вони сміливці, рицарі без страху і докору і в той же час помітно відрізняються один від одного насамперед за темпераментом. д'Артаіньян — жвавий і енергійний, Портос — запальний, гарячкуватий, Атос — мовчазний і стриманий, Араміс — чуйний і м'який. Дійсно, за темпераментом д'Артаньян — сангвінік, Портос — типовий холе-рик, Атос — флегматик, Араміс — меланхолік.Темперамент - одна з_основних якостей особистості, показник характеру людини. Серед знаменитих людей є люди з різними темпераментами. І. Крилов і М. Кутузов були флегматики. Петро І, О.Пушкін, О. Суворов — холерики, М. Лєрмонтов і Наполеон — сангвініки, М. Гоголь і П. Чайковський — меланхоліки. Але в однієї людини за різних умов можуть виявлятися риси, властиві для різних темпераментів. Спостерігаючи, наприклад, як повільно учень виконує домашню роботу або допомагає вдома матері, можна подумати, що він типовий флегматик. А от його поведінка на стадіоні, коли улюблена команда забила гол, може свідчити про те, що він холерик. У класі він може видаватися сангвініком, зате біля дошки — це яскраво виявлений меланхолік.

Паспорт холерика

Ви: 1) непосидючі, метушливі; 2) невитримані, запальні; 3) нетерплячі; 4) різкі та прямолінійні у відносинах з людьми; 5) рішучі й ініціативні; 6) вперті; 7) спритні (винахідливі) у спорі; 8) працюєте ривками; 9) любите ризикувати; 10) незлопам'ятні і необразливі; 11) говорите швидко, але плутано; 12) схильні до запальності; 13) агресивні забіяки (шибеники); 14) нетерплячі до недоліків; 15) маєте виразну міміку; 16) здатні швидко діяти і вирішувати; 17) прагнете до нового; 18) ваші рухи різкі, порив часті; 19) наполегливі у досягненні поставленої мети, 20) схильні до різкої зміни настрою.

Паспорт сангвініка

Ви: 1) веселі й життєрадісні; 2) енергійні та ділові; 3) часто не доводите розпочату справу до кінця; 4) схильні переоцінювати себе; 5) здатні швидко сприймати нове; 6) нестійкі в своїх інтересах та нахилах; 7) легко переживаєте невдачі та неприємності: 8) легко пристосовуєтесь до різних обставин; 9) із захопленням беретесь за будь-яку нову справу; 10) швидко остигаєте, якщо справа перестає вас цікавити; 11) швидко включаєтесь у нову роботу і швидко переключаєтесь з однієї роботи на іншу; 12) вважаєте обтяжливою одноманітну, повсякденну клопітку роботу; 13) комунікабельні та чуйні, не відчуваєте себе скуто з новими людьми; 14) витривалі і працездатні; 15) маєте голосну, швидку, чітку мову, яку супроводжуєте жвавими жестами, виразною мімікою; 16) зберігаєте самовладання в несподіваних складних обставинах; 17) маєте завжди бадьорий настрій; 18) швидко засинаєте і прокидаєтесь; 19) часто незібрані, проявляєте поспішність у прийнятті рішень; 20) схильні відволікатися.

Паспорт флегматика

Ви: 1) спокійні й холоднокровні; 2) послідовні й розсудливі у справах; 3) обережні і розважливі; 4) вмієте чекати; 5) мовчазні і не любите марно базікати; 6) маєте спокійну розмірену мову із зупинками, без різко виявлених емоцій, жестикуляції та міміки; 7) стримані і терплячі; 8)

доводите розпочату справу до кінця; 9) не розтрачаєте даремно сили; 10) суворо дотримуєтеся виробленого розпорядку життя, системи .у роботі; 11) легко стримуєте пориви; 12) малосприйнятливі до схвалення і осуду; 13) зносите колкості на свою адресу; 14) стабільні у своїх відносинах та ін-тересах; 15) повільно включаєтесь у роботу і переключаєтесь з однієї справи на іншу; 16) рівні у відносинах з усіма; 17) любите акуратність і порядок в усьому; 18) важко пристосовуєтесь до нових обставин; 19) маєте витримку.

Паспорт меланхоліка

Ви: 1) сором'язливі; 2) розгублюєтесь у нових обставинах; 3) вам важко встановити контакт з незнайомими людьми; 4) не вірите в свої сили; 5) легко переносите самотність; 6) відчуваєте пригніченість і розгубленість при невдачах; 7) схильні замикатися у собі; 8) швидко втомлюєтесь; 9) маєте слабку, тиху мову, що іноді понижується до шепоту; 10) мимоволі пристосовуєтесь до характеру співбесідника; 11) вразливі до слізливості; 12) ви дуже реагуєте на схвалення і осуд; 13) ставите високі вимоги до себе і до оточуючих; 14) схильні до підозрілості, недовіри; 15) болісно чутливі і легко уразливі; 16) дуже образливі; 17) скритні і некомунікабельні, не ділитесь ні з ким своїми думками; 18) малоактивні і боязкі; 19) безмовно покірні; 20) намагаєтеся викликати співчуття у оточуючих.


10 просмотров0 комментариев
bottom of page